Vuurwerkt in GTB-stijl

Lies Janssens is teamcoach bij GTB-Antwerpen vzw. Zij vertelt over haar organisatie, en over hoe ze op een bijzonder creatieve manier met Vuurwerkt aan de slag gingen.

“Anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de waarderende benadering en het handboek ‘VUURwerkt’  Binnen GTB Antwerpen vzw (Gespecialiseerde Trajectbepaling- en Begeleidingsdienst) hadden we namelijk de wens om onze huidige manier van gesprekken voeren met werkzoekenden om te buigen naar een meer waarderende vorm ervan.  Onze eerste gesprekken met klanten vertrokken nog te veel van wat er allemaal al misgelopen was, met welke problemen we rekening moeten houden, wat hij allemaal nog niet kan,…  De vraag: “Wat wil jij nu? Waar wil jij naartoe met je leven?” werd nog te weinig gesteld en/of er werd te weinig tijd voor vrijgemaakt.
In een interne werkgroep hebben we hier ruim een jaar rond gewerkt, waarna we besloten om ook de andere in het team hierbij te betrekken. Omdat we weten dat je bij veranderingen best een draagvlak creëert, besloten we om gans het team (40 trajectbegeleiders) te laten kennismaken met de waarderende benadering, tijdens een 2-daagse vorming.  Het was ongelofelijk om te zien welke dynamiek, enthousiasme, ja ‘VUUR’, vrijkwam bij alle trajectbegeleiders.

Eenn koffer vol plannen, door de ogen van GTB

Jan (fictieve naam) was eerder al in begeleiding geweest bij onze dienst.  Zijn traject werd toen afgesloten omdat wij van mening waren dat een tewerkstelling (nog?) niet haalbaar was..  Enkele jaren later kwam Jan dan terug bij onze dienst op gesprek.  We zijn begonnen met een leeg blad en hebben niet zijn eerdere dossier doorgenomen.  Toen we hem de vraag stelde wat hij graag doet, begon hij enthousiast te vertellen over het feit dat hij van evenementen houdt. Hij werkte toen als vrijwilliger bij een dienst die evenementen organiseren. Hij mocht er ticketjes verscheuren, plaatsen aanwijzen, bij de vestiaire helpen,…  Hij deed dit graag, omdat dit een link had met evenementen, feesten, muziek,… wat echt zijn passie is.  Hij wou hier dan ook meer mee gaan doen. Zelf dacht hij aan podiumtechnieker.  Op die manier zou hij bij evenementen betrokken worden, terwijl hij er ook financieel op vooruit zou gaan. Hij diende hier echter wel nog een opleiding voor te volgen.  Hij gaf zelf aan dat hij altijd al moeite had gehad om te studeren en hij dus zijn slaagkansen niet kon inschatten.  Hij wou het echter wel proberen en vond het enorm dat hij hierin ook gesteund werd door onze dienst.  Ondertussen heeft hij deelgenomen aan een aantal instaptesten voor die opleiding en is gebleken dat dit toch iets te hoog gegrepen voor hem is.  Dit was een enorme domper voor hem.  Toch vond hij het fijn dat er in hem geloofd werd, dat hij die kans gekregen heeft.  Nu gaan we samen met hem uitzoeken welke verschillende elementen in zijn droom ‘podiumtechnieker, betrokken worden bij evenementen,…’ hem zo aanspreken, wat dit met hem doet en in welke jobs we deze elementen nog kunnen terugvinden.  Op die manier hopen we nog steeds om zijn droom mee waar te kunnen maken.”

 

Mijn toekomst waarmaken

Onze ervaringen met dit gesprek…

  • “Het was een lang gesprek, maar zeker niet vermoeiend. Ik had zelfs energie nadien.”   (het doet dus niet alleen iets met je klant, maar ook iets met jezelf)
  • “ik heb dit toegepast bij een klant die ik al langere tijd in begeleiding heb en waarbij ik het gevoel heb dat ik hem maar niet meekrijg in het verhaal.  Door deze nieuwe insteek, kwam er plots ook een frisse wind in het traject.  Mijn klant vertelde over waar hij binnen enkele jaren zou willen staan.  Voordien had ik het gevoel dat ik maar moest trekken en sleuren aan hem, nu vertelde hij enthousiast en wou hij hier echt mee aan de slag.”
  • “Toen hij vertelde dat hij houdt van Formule 1-circuits en daar graag iets mee zou doen, had hij fonkelingen in zijn ogen”
  • “Eigenlijk hadden we de hoop al een tijdje opgegeven… We konden niet veel meer voor haar betekenen, er was al zoveel uitgeprobeerd. Toch wou ik het een kans geven en heb ik haar gevraagd naar haar dromen. Het was ongelofelijk te zien wat er ‘gebeurde’ met haar.  Haar moedeloze houding veranderde in één vol energie en enthousiasme.  Misschien hebben we haar, in het verleden, te veel geduwd in een richting waarvan wij dachten dat dat het beste was voor haar?  Misschien hebben we toch te weinig stilgestaan bij was zij nu echt wou en in die richting naar mogelijkheden gezocht?”
  • “het is geen methode, het is geen leidraad, het is gewoon een houding”

We hebben hier samen, met  het team, nog een lange weg in af te leggen. Ik geloof zeer sterk in deze benadering en zal er alles aan doen om het vuur verder aan te wakkeren bij alle huidige en nieuwe medewerkers.  Daarnaast zullen wij als dienst dit vuur ook proberen te laten overwaaien naar de partners in ons netwerk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *