Hoe het ontstond


Vuurwerkt ontstond in 2007.
Het was het resultaat van een project gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fonds.  Stebo, een organisatie die werkt aan sociaal-economische ontwikkeling van buurten en regio’s, is initiatiefnemer van het project. Stebo werkt vooral met en voor kansarme groepen: langdurig werkzoekenden, kort geschoolden, mensen met een andere culturele achtergrond. Stebo maakt hen weerbaar en moedigt hen aan een actieve rol op te nemen in de samenleving.

In dit proces van emancipatie en activering speelt duurzaam werk een belangrijke rol. Mensen die lang zonder werk zitten, moeten opnieuw ontdekken wat hen energie geeft om vooruit te komen.  Met het project ‘Vuurwerkt’ zocht Stebo naar antwoorden op de vraag hoe we dit mogelijk konden maken.

Stebo kreeg daarvoor de hulp van het Centrum voor Organisatiepsychologie (KUL) en de Universiteit Hasselt, Evenwicht, Kessels en Smit en het Ondernemersatelier. Samen ontwierpen we de methodiek, testten we die ruim uit en schreven er een boek en werkmap over.

Wat later kreeg Vuurwerkt een belangrijke maatschappelijke erkenning: We werden benoemd tot ‘ESF-Ambassadeur 2010’. Daarmee kregen we ook de kans om het oorspronkelijke boek grondig te bewerken en toegankelijk te maken voor een breed Vlaams en Nederlands publiek.